Kdramas kijken via streamingdiensten in Nederland

Kdrama kijken? Via deze streamingdiensten kun je in Nederland Koreaanse series zien

Kun jij net zoals ik geen genoeg krijgen van Koreaanse series? Dan heb ik goed nieuws: in Nederland kun je via steeds meer streamingdiensten kdrama’s kijk. Zo kijk je er op Netflix zelfs meer dan tweehonderd. Heb jij Netflix ondertussen al uitgekeken? Dan zijn er ook nog andere streamingdiensten waar jij je k-obsessie kan voortzetten.


Netflix

Je vertellen dat je op Netflix kdrama’s kunt kijken is als de onthulling dat de hoofdrolspelers in een Koreaanse serie elkaar als kind al kenden. Niks nieuws.

Op Netflix vind je meer dan 200 kdrama’s. Hoeveel precies? Geen idee. Het zijn er nogal veel om te tellen.

Oké, wie neem ik in de maling? Natuurlijk weet ik dat als Koreaanse serieverslaafde: het zijn er op het moment dat ik dit schrijf 224. Realityseries uitgezonderd.

Netflix Original Kdrama’s

Sommige kdrama’s kun je alleen kijken bij Netflix. Nergens anders. Denk dan aan Squid Game, All of Us Are Dead en de tranentrekker Move to Heaven. Dat zijn zogenaamde Netflix Originals, oftewel:


  • Series die Netflix zelf bestelde en produceerde, of:
  • series waarvan Netflix de exclusieve internationale streamingrechten heeft, of:
  • series die Netflix samen met een ander Network coproduceerde, of:
  • series die gecanceld waren, maar die Netflix nieuw leven in blies

Kdrama codes

Schotelt Netflix je steeds dezelfde kdrama’s voor in je suggesties? Gebruik dan eens een van de Netflixcodes voor Koreaanse series. Die voor romantische kdrama’s bijvoorbeeld of die voor Koreaanse horrors. Ik stelde een lijst met alle Netflix codes voor je samen.


Tipje van de sluier:


Prijzen Netflixabonnement 2022

Wil je Koreaanse series kijken, maar hoef je ze niet per se in HD of Ultra HD te zien? Neem dan een basisabonnement. Die kost je 7,99 per maand.

Vind je HD wel belangrijk of wil jij op je gemak Koreaanse series kijken, maar is je partner geen fan? Met het standaardabonnement kijk je in HD en kun je op twee schermen tegelijk kijken. Prijs? 11,99.

Het duurste abonnement is 15,99 per maand. Dan kun je op vier schermen tegelijk kijken.

La Casa de Papel Korea - Joint Economic Area is vanaf juni 2022 te zien op Netflix

(De Koreaanse remake van Spaanse hitserie La Casa de Papel is vanaf juni 2022 te zien op Netflix.)

Viki

Ik weet het nog goed: het was november 2018. Ik had net mijn allereerste kdrama gekeken. Voor de nieuwsgierigen: het was What’s Wrong With Secretary Kim? Ik keek hem uit in een weekend. En ik wilde meer: véél meer.

In die tijd kon je nog amper kdrama’s vinden op Netflix. Waar ging ik dan naartoe voor mijn fix? Viki.

Viki? Ja, Viki. Dat is een Aziatische streamingdienst, die je gewoon in Nederland kunt kijken. Je kijkt er niet alleen Koreaanse series, maar ook Japanse en Chinese. En niet alleen series, maar je vindt er ook films en specials zoals het KBS Song Festival met de grootste K-popartiesten (ja, dus ook met BTS).

Niet te zien op Netflix

Op Viki vind je kdrama’s die je op Netflix niet kunt kijken. Mijn favorieten The Red Sleeve en Flower of Evil bijvoorbeeld. Die moet je echt zien.

Spotgoedkoop abonnement

En het mooie is? Je kunt een groot deel gratis kijken. Jep, dat lees je goed: gratis, noppes en voor niks. Daebak! Wel met reclames, dat dan wel. En zelfs al neem je een abonnement hoef je nog niet op ramen noedels te leven de rest van de maand. Het kost je maandelijks maar 5,49.

Vooral Engelse ondertitels

Viki runt grotendeels op vrijwilligers die de ondertitels maken, dus de Nederlandse ondertitels laten lang op zich wachten. De Engelse ondertitels zijn vaak al binnen een paar uur beschikbaar. Wat ik superfijn vind is dat de ondertitelaars bij Viki vaak ook typische Koreaanse termen uitleggen, zodat je precies snapt wat ze bedoelen als ze iemand oppa noemen.  

Koreaans leren bij Viki

En wil jij graag Koreaans leren? Dan is dit jouw streamingdienst: Bij Viki hebben ze een speciale ondertitelfunctie die je daarbij helpt. Dan zie je zowel de ondertiteling in jouw taal als in het Hangul (Koreaanse alfabet).   

Het enige nadeel is dat er geen Viki-app voor tv is. Maar: wél voor op je smartphone. En je kunt online via de website streamen. Ik heb dus al wat aardig HDMI-kabels versleten door het koppelen van mijn laptop met de tv.

Disney Plus

Zoveel als Netflix hebben ze er nog niet, maar ook Disney Plus springt op de Train to Busan kdrama-trein. Op dit moment kijk je al Koreaanse series zoals Snowdrop, Grid en Rookie Cops via de streamingdienst. En in 2022 komen daar sowieso nog Big Mouth, Soundtrack #1 en Crazy Love bij.

Koreaanse films en realityseries

Naast kdrama’s vind je ook Koreaanse films én iconische realityshows op Disney Plus. Denk dan aan Blackpink: The Movie en Outrun by Running Man. En op dit moment is er ook een survival gameshow met Koreaanse celebrities in de maak, genaamd The Zone: Survival Mission.

Big Mouth

Persoonlijk kijk ik erg uit naar Big Mouth: de eerste serie met Lee Jong-suk sinds zijn terugkeer van dienstplicht. Daarin speelt hij een derderangs advocaat met de bijnaam Big Mouth, die onterecht aangezien wordt voor de geniale oplichter Big Mouse. Verwacht in de eerste helft van 2022.

Hoeveel kost een abonnement?

Disney Plus kost je 8,99 per maand. Is het het waard? Puur voor de Koreaanse series: nee. Ben je daarnaast liefhebber van Marvel, Disney, Pixarfilms? Dan ja.

(Op DisneyPlus kijk je onder meer de Koreaanse serie Snowdrop)

Amazon Prime

Een abonnement op Prime nemen puur voor de kdrama’s? Nog niet zo lang geleden zou ik het allesbehalve aangeraden hebben. Maar inmiddels heeft Amazon een redelijk aantal Koreaanse series in zijn collectie.

En niet zomaar wat Koreaanse series. Nee, grote hits zoals een van de beste romantische kdrama’s ooit gemaakt: Goblin, de hilarische saeguk (historische drama) Mr. Queen en de populairste k-serie van het jaar 2020: Hotel del Luna.

Al voor 2,99 per maand

Je kijkt al Koreaanse series via Amazon Prime Video voor 2,99 per maand. Maar let wel op: niet alle series en films zijn inbegrepen. Sommige moet je huren. Oftewel: apart voor betalen.  Meer lezen