Unnie Header Logo

Over Unnie

Jij bent nieuwsgierig: wie, o wie zit er achter deze site? Je hebt geluk, want daar ga je nu achter komen.

Wat betekent Unnie eigenlijk?

Unnie (언니 ) betekent zoiets als grote zus in het Koreaans. Hoewel je een andere vrouw ook unnie kunt noemen als zij niet je oudere zus is, maar gewoonweg een oudere vriendin. Maar alleen als jij een jongere vrouw bent.

Verwarrend, ik weet het. Maar het is een van de vele Koreaanse woorden, waarvoor je geen goede Nederlandse vertaling hebt.

Ben jij een unnie?

Dat kan. Als jij jonger bent dan ik en me als een vriendin beschouwt. Maar familiegewijs niet: ik ben geen oudere zus, wel een jongere zus.

Waarom koos je dan unnie als naam voor de site?

Omdat ik graag je unnie, of je noona, wil zijn: die oudere vriendin waar je lekker mee kunt kletsen over Koreaanse series.

Ik vertel je onder meer welke kdrama’s je écht moet zien en welke series er binnenkort aankomen, ik deel de laatste zoetsappige nieuwtjes en ik geef je tips over hoe je nog meer uit je kijkervaring haalt.

Ben jij zelf Koreaans?

Nee. Ik ben gewoonweg iemand die graag Koreaanse series kijkt. Net zoals jij.

Sinds Squid Game zeker?

Heel veel mensen zijn sinds Squid Game fan van kdrama’s. Ik ben er niet een van. Tussen jou en mij: zo geweldig vond ik Squid Game nou óók weer niet. Goed: ja. Maar de beste? Nee.

Ik sprong op de Hallyu (Koreaanse golf) in 2018. Sindsdien heb ik al meer dan 100 Koreaanse series gezien.

Oeh, welke serie was dan je eerste?

Aigoo, ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed meer. What’s Wrong With Secretary Kim, W: Two Worlds, of Memories of the Alhambra: een van deze was de eerste.

En welke van Koreaanse serie vind je het beste?

Op dit moment staat het gelijkspel tussen Flower of Evil, Mr. Queen en The Red Sleeve.

Maar dat wil niet zeggen dat dat ook mijn favoriete series zijn.

Waarom niet?

Omdat ze zo indrukwekkend zijn, dat je ze even moet laten bezinken. Je kijkt ze niet snel nog een keer even voor de lol.

Wat zijn dan wel je favoriete series?

W: Two Worlds. Het is niet de beste Koreaanse serie die er is. Maar wel een die gewoon lekker weg kijkt.

Oh en What’s Wrong With Secretary Kim. Die serie is wel echt een guilty pleasure van me.

Wat vind je zo leuk aan Koreaanse series?

Dat ze een verhaal van begin tot eind laten zien. Koreaanse series eindigen (meestal) niet met een cliffhanger en je hoeft niet 2 jaar te wachten op het volgende seizoen om te zien hoe het afloopt.

Maar ook de verhalen en de manier waarop ze vertelt worden: kdrama’s hebben een zekere charme en een opbouw die niet overhaast voelt.

Daarnaast geniet ik ervan dat veel dingen in Koreaanse series anders zijn: de cultuur, de omgeving, de mensen. Het voelt tijdens het kijken alsof je je onderdompelt in een andere wereld.

Oké, maar wie ben jij nou eigenlijk?

Kayleigh

Hi, mijn naam is Kayleigh. Ik ben 31 jaar, woon in Zeist en zoals je merkt: ik ben dol op Koreaanse series. Bijna elke avond vind je me op de bank kijkend naar een kdrama. Behalve op vrijdag: dan vind je me in bad met een gezichtsmasker op – kijkend naar een kdrama.

Hoewel ik deze site in mijn vrije tijd beheer, doe ik dit soort werk ook voor mijn beroep: ik ben webdesigner en tekstschrijver. Je kunt me dus ook inhuren om een website te laten maken en om je webteksten of blogs voor je te schrijven. Stuur me een mail voor de mogelijkheden.